Aby mali hostia pohodlie: Akú veľkosť párty stanu voliť?

Hostia sa musia na vonkajšej akcii cítiť pohodlne. Mali by ste im preto vedieť pripraviť vhodné zázemie. Podmienkou je najmä správna veľkosť párty stanu. Ako ju určiť?

Čo zohľadniť pri navrhovaní veľkosti párty stanu

Veľkosť párty stanu je kľúčová pre organizovanie každej akcie. Mali by sme si teda predovšetkým rozmyslieť, koľko ľudí sa má zúčastniť a ako bude celá udalosť poňatá. Musíme počítať nielen s ľuďmi, ale prípadne napríklad aj s pódiom pre rečníka alebo priestorom pre živú hudbu?

V základe sa tiež odvíja požiadavka na dostupný priestor od jeho riešenia. Teda či počítame primárne s ľuďmi sediacimi alebo stojacimi. V takom prípade je nutné tomu prispôsobiť aj nábytok. Zvoliť môžete napríklad luxusnú súpravu, ktorá okrem stola z ratanu ponúka aj kreslá a pohovku.



O niečo úspornejší variant predstavuje skladací stôl a stoličky. Prípadne možno tiež odporučiť elegantné bistro stolíky, pri ktorých sa stoja. Pre úspešný a bezpečný priebeh celej akcie je navyše vhodné zaistiť dostatočný priestor medzi stolmi, ideálne minimálne 120 cm.

Ako odhadnúť veľkosť párty stanu

Z toho následne plynie aj vlastná veľkosť párty stanu. Všeobecne platí pravidlo, že na osoby sediace je potrebné počítať 1 m2 miesta. Následne teda možno vyvodiť potrebný rozmer zastrešenia, ktorý sa štandardne u jednotlivých výrobcov uvádza v metroch. Napríklad stan 3 x 3 m je tak s celkovou plochou 9 m2 vhodný pre 9 sediacich osôb.

Práve vyššie spomínané prevedenie patrí v ponuke predajcov tohto sortimentu k tradičným alternatívam. Vzhľadom na to, že priestor na státie sa počíta spravidla ako 0,5 m2 na jedného človeka, prakticky tak môžete požadovaný odhad miest zdvojnásobiť av tomto konkrétnom prípade stanu 3 x 3 m umiestniť až 18 osôb. Vždy to ale záleží na charaktere akcie a možno teda povedať, že neurobíte chybu, ak budete počítať skôr s väčším množstvom miesta.

Trochu predimenzovať rozmery stanu sa vám môže vyplatiť aj z iného dôvodu. Platí totiž, že malé altány sú náchylnejšie voči pôsobeniu poveternostných vplyvov, pretože ich konštrukcia je veľmi ľahká. Väčší prístrešok tak oveľa lepšie odolá vetru a ak si chcete užiť oslavu či inú udalosť bez starostí, rozhodne takéto riešenie uprednostnite.

Další články autora