Vyberáme úsporné spotrebiče do domácnosti

Doslúžila vám stará práčka, chladnička alebo televízor? Zariaďujete si novú domácnosť a stojíte pred voľbou elektrických spotrebičov? Pozerajte do budúcnosti a zamerajte sa na energetické označenia. Úsporné spotrebiče totiž v dlhodobom horizonte šetria nielen životné prostredie, ale aj vašu peňaženku.

4 dôvody pre kúpu úsporného spotrebiča

Pri kúpe nového spotrebiča vás istotne zaujímajú mnohé vlastnosti – od funkcií, ktorými disponuje, až po jeho dizajn. Úsporné spotrebiče spĺňajú najaktuálnejšie požiadavky po praktickej, aj vizuálnej stránke. Tu sú hlavné dôvody, pre ktoré stojí ich kúpa za zváženie.

  1. Úspora elektrickej energie

Čím vyššia energetická trieda, tým vyššia počiatočná investícia – to je síce pravda, no táto rovnica má aj svoju druhú, pre spotrebiteľa výhodnejšiu, stranu. Najvyššia energetická trieda A môže byť oproti starým spotrebičom aj štvornásobne úspornejšia.

  1. Moderné technológie

Rôzne moderné „vychytávky“, ktorými sú úsporné spotrebiče vybavené, sa na výslednej cene za energie taktiež odzrkadlia. Eko program na vašej úspornej práčke si síce odkrojí viac z času, no pracuje s výrazne menším množstvom vody. Beznámrazové chladničky ušetria nemalé % energie, ktoré by ste minuli pri prácnom rozmrazovaní – nehovoriac o užitočných dovolenkových režimoch, počas ktorých chladnička automaticky zníži svoju spotrebu.

  1. Ekológia

Menšia spotreba energie a vody má pozitívne dopady aj na životné prostredie. Pri výrobe ekologických spotrebičov sa zároveň prihliada na kvalitné materiály, ktoré zaručujú dlhšiu životnosť a z ekologického hľadiska tak predstavujú čo najmenšiu záťaž.

  1. Dostupnejšia oprava

Pokazila sa vo vašom spotrebiči konkrétna súčiastka, ktorej alternatíva už nie je dostupná a inak funkčný výrobok je tak odsúdený na cestu do elektroodpadu? To je minulosťou – nové nariadenie EÚ garantuje predaj náhradných dielov po dobu 10 rokov od ukončenia predaja konkrétneho spotrebiča.

Čo si všímať pri nákupe?

Ako prvé sa zamerajte na energetický štítok, ktorým by mali byť spotrebiče viditeľne označené. Okrem samotných energetických tried (od A po G) sa na štítku nachádzajú aj ďalšie užitočné informácie, ktoré by ste nemali prehliadnuť. Ide napr. o priemernú ročnú spotrebu, objem spotrebiča alebo jeho hlučnosť.

Pri výbere dobre zvážte aj samotnú veľkosť spotrebiča. Poloprázdne spotrebiče sú pri úspore energií menej efektívne, než tie, ktoré využijete naplno. Na druhej strane, umývačka riadu, ktorá je pre vaše potreby príliš malá, si bude vyžadovať častejšie umývacie cykly, čo z hľadiska šetrenia tiež neprináša očakávané výsledky.

Nakupujte múdro a výhodne

Úsporný spotrebič je napriek vyššej počiatočnej investícii z hľadiska šetrenia jednoznačnou voľbou. Tieto spotrebiče šetria financie, životné prostredie aj váš čas. Ak stále váhate, možno vás presvedčí zľavový kód, ktorý teraz môžete pri nákupe využiť vo vybraných obchodoch.

Nenechajte si ujsť napr. Alza zľavový kupón. V e-shope Alza.sk nájdete širokú ponuku moderných spotrebičov, ktoré môžu byť vaše za výhodnejšiu cenu.

Optimálne používanie spotrebiča

Pokyny, ktoré sú k vášmu novému spotrebiču pribalené, určite neignorujte. Správne používanie môže totiž výrazne prispieť k úspore aj k predĺženiu jeho životnosti. Dôležité je oboznámiť sa so všetkými funkciami, ktoré výrobok ponúka, a ktorých využívanie vám uľahčí nielen prácu, ale aj šetrenie financií.

Smart spotrebiče dokážu na základe vyhodnotených údajov automaticky prispôsobiť svoj výkon – s ohľadom na úsporu energie. Smart práčky vám pomôžu s optimálnym množstvom pracieho prostriedku a vody, umývačky riadu zase vyhodnotia moment, kedy je riad dostatočne čistý a ďalšie umývanie už nie je potrebné. Najnovšie typy smart chladničiek vám dokonca prostredníctvom mobilného telefónu umožnia nahliadnuť do vnútra bez toho, aby ste zbytočne otvárali dvere a zvyšovali tak spotrebu energie.


Vyberte si eště dnes ty najlepsie automaticke pracky.


Další články autora